Det som gör den verkliga skillnaden mellan toppspelare och vanliga klubbspelare är förmågan att räkna ut hela sitsen. Det finns information, konsten är att sammanställa allting. Fiendens budgivning (eller avsaknad av budgivning!), utspelet och påföljande motspel är viktiga ledtrådar.
Att snabbt dra ut trumfen är ofta ett bra råd. Fast det finns rätt många situationer där det är viktigare att ha träkarlens trumf kvar än att ta bort motståndarnas. Ibland behöver vi stjäla först och andra gånger behövs bordets trumf som ingångar, för att kunna resa en sidofärg. Det tydligaste exemplet av alla är korsstölden; man ser till att få spel på så många trumf som möjligt, genom att stjäla på båda händerna.
En trumf på 4-3 blir alltid en strid om trumfkontrollen. Aningen mindre besvärligt än att spela på 4-3 är när man har 5-2. Nu har man (minst) en trumf mer än motståndaren med trumflängd, men ändå är trumfkontoll en stor sak.
Hur vi ska hantera elaka trumfsitsar? Vissa färgbehandlingar är obligatoriska – för de garderar en viss snedsits utan att kosta nåt i andra fall. Vidare får vi lära oss hur man kan sabotera motståndarnas kommunikationslinjer, genom vad som kallas för saxkuppen.
I Trumfspel får du hjälp att nå ditt slutgiltiga mål i trumkontrakt, att ”se” båda motståndarnas händer.
Denna bok ingår i en serie små böcker som täcker alla aspekter av det fascinerade bridgespelet. Varje sida innehåller en lektion och en illustrerande giv. Denna svenska utgåva, framtagen av Peter Ventura och Max Ödlund, bygger på den engelska förlagan signerad Englands bridgestjärna Andrew Robson.
Antal sidor: 60. Utgiven år: 2022.